Marunys Shell House

Sant Joan les Fonts, Spain
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Situation
Axonometric
Ground floor
First floor
Basement floor
Sections SL1 + ST1
Sections ST2 + ST3
Constructive detail
Architects
unparelld'arquitectes
Location
17857 Sant Joan les Fonts, Spain
Year
2016
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Private
Team
Jordi Moret, Xevi Rodeja, Aina Roca, Adrià Masó, Laura Plana, Francesc Baqué, Dídac Franco, Jordi Collell, Paula Alejandro, Thommy Parra, Sergi Jiménez
Building engineer
Jesús Bassols Geli
Structural designer
Miquel Capdevila
Builder
Cros Encofrats, S.L., Jaume Coma Nogué, Plantalech, S.L., Daniel Faja Grabolosa, Mobles Iglesias

The building, compact in appearance, is located at the top of a hill on the outskirts of the town limits, completing the physiography of the area. The entrance, dominated by a small square and a continuous bench, silhouettes the highest point, right where two roads converge. Hypothetically, it could be considered a rectangular house, with a pitched roof and a structure of parallel vaults. This volume has been chamfered in order to embrace the garden at midday and adjust to the shape of the road.

It stands face to face with Marunys country house. Both narrow façades face each other, flanking the road. The new building also creates bonds with the local building tradition, echoing the country house’s plot design, structural system and volumetry.

The set is designed with laminar structures, which gain inertia thanks to their bent or curved shapes. The concave shape of the ceilings and walls accompany the inside spaces, clearly differentiating areas and corners on a ground floor which has been devised as a fluid space.

Ceilings and partition walls form a refined lining for the house’s interior space, in contrast to the rough nature of the concrete. The vault pattern and the inner wall slat take us to the world of textiles and patterns – in short, to the domestic sphere – embracing and providing comfort, while also being sensitive to light and chromatic variations, reverberating according to conditions on the exterior.

Related Projects

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot, Spain
Agora
Olot, Spain
Terraces
Sant Esteve d'en Bas, Spain
Two houses in one
Llagostera, Spain
Full moon
Olot, Spain